Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Ivan Generalić - Osobno

Autor:Mladen Pavković
Izdavač:Tonimir
  • Varaždinske Toplice
  
Format:18
Uvez:tvrdi s ovitkom
Broj stranica:    155
Godina izdanja:    2012
Drugi autori/prevoditelji:    predgovor Božica Jelušić
 

 
Cijena:  13,14 €99,00 kn
Popust:  5,18 € 39,03 kn (39%)
  
Vaša cijena:  7,96 €59,97 kn
 
 
 
Ivan Generalić
 
Ivan Generalić

Knjigu je u povodu 20. obljetnice smrti, jednog od najpoznatijih hrvatskih slikara u svijetu, objavila nakladnička kuća 'Tonimir', a predgovor je napisala književnica Božica Jelušić, koja je uz ostalo istaknula da nas ova knjiga podsjeća koliko je Generalić živ u našem sjećanju i nazočan u piramidi velikih umjetnika 20. stoljeća. To je knjiga – kaže Jelušić- koja na stanovit način samu sebe piše, jer na bilo koje pitanje Meštar odgovara lucidno, vrckavo, pronicljivo, na momente i autoironično.

Ivan Generalić rođen je 21. prosinca 1914. u Hlebinama u siromašnoj seljačkoj obitelji. U razdoblju od 1921. do 1926. godine završio je četiri razreda pučke škole u Hlebinama i peti razred u Drnju. Tijekom djetinjstva pomaže roditeljima – majci Tereziji i ocu Mati – u poslovima oko seoskog gospodarstva te crta i slika u slobodno vrijeme. Kasnije se bavi poljoprivredom, no ne zanemaruje slikanje. Kao petnaestogodišnjak upoznaje akademskog slikara Krstu Hegedušića (1901. – 1975.) te pod njegovim mentorstvom počinje sustavno slikati. Prvi put izlaže zajedno s Franjom Mrazom na III. izložbi udruženja umjetnika »Zemlja« koja je bila otvorena u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu 13. rujna 1931. godine.

Godine 1934. sklapa brak s Ankom Kolarek, a 1935. godine rađa im se sin Josip koji će krenuti očevim stopama i također se afirmirati kao slikar. Godine 1936. sudjeluje u I. izložbi hrvatskih seljaka slikara Generalić – Mraz u Salonu Urlich u Zagrebu. Godine 1938. održava dvije samostalne izložbe – ponovno u Salonu Urlich u Zagrebu te u Novom Sadu. Usprkos tomu što je postao uvažen i cijenjeni slikar, ostaje i dalje živjeti na selu te se paralelno bavi slikarstvom i poljoprivredom.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata Generalić okuplja u Hlebinama nekoliko nadarenih seoskih mladića i time započinje druga generacija seljaka – slikara tzv. Hlebinske škole. Godine 1952. u Zagrebu se osniva Seljačka umjetnička galerija (danas Hrvatski muzej naivne umjetnosti) čiji je stalni postav bio baziran poglavito na Generalićevim slikama.

Jedna od ključnih godina za Generalićevu slikarsku karijeru bila je 1953. kada priređuje samostalnu izložbu u Parizu kojom započinje njegov uspješan prodor u širi europski prostor.[1]

U to doba počinje blisko surađivati s povjesničarom umjetnosti, likovnim kritičarom Mićom Bašičevićem. Sredinom pedesetih godina radi kao honorarni nastavnik likovnog odgoja u osmogodišnjoj školi u Hlebinama. Godine 1958. sudjeluje na povijesnoj i kritičkoj izložbi 50 Ans d'Art Moderne u Bruxellesu, gdje je uvršten među najeminentnije slikare prve polovice dvadesetog stoljeća. Sredinom šezdesetih godina započinje suradnju sa švicarskim galeristom Brunom Bischofbergerom.

U Bratislavi 1969. godine na svjetskoj izložbi naive međunarodni žiri uvrštava ga, kao jedinog živućeg slikara, u klasike naive. Godine 1975. umire mu supruga Anka.

Od 1977. godine živi naizmjence u Sigecu i Primoštenu. Godine 1980. ženi se Rozom Lončarić s kojom će provesti ostatak života. Iste godine poklanja dvadesetak slika Galeriji u Hlebinama, čime je utemeljena muzejska zbirka Ivan Generalić. Tijekom svoje slikarske karijere priredio je preko sedamdeset samostalnih izložaba te je sudjelovao i na nekoliko stotina grupnih, među kojima su i najznačajnije smotre svjetske naive. U nekoliko navrata bavio se i kazališnom scenografijom, a brojnim crtežima ilustrirao je i više knjiga poezije. O njegovu stvaralaštvu objavljeno je osam monografija, od kojih su neke prevedene na više svjetskih jezika. O njegovu životu i radu Mladen Pavković objavio je nekoliko zapaženih knjiga, inicijator je podizanja spomen ploče na obiteljskoj kući u Sigecu, gdje je živio, a organizator je i Okruglog stola pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture o djelu - Ivana Generalića. Pavković je također objavio i CD s naslovom "Tako je govorio Ivan Generalić", a u povodu 100-te obljetnice njegova rođenja.

Ivan Generalić, osnivač i ključni predstavnik Hlebinske škole i hrvatske naive, preminuo je 27. studenog 1992. u Općoj bolnici u Koprivnici, a sahranjen je u selu Sigetec nedaleko Hlebina. Za doprinos hrvatskoj kulturi Ivan Generalić posthumno je odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Pošalji upit za knjigu:
Ivan Generalić

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Ivan Generalić

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Žudnja za životom
 
 
 
10,49 €79,04 kn
Zlatko Prica: 100 godina, 1916-2016
 
 
53,09 €400,01 kn
39,82 €300,02 kn
popust
 
25 %
Umjetnici tamnog sjaja
 
 
 
7,96 €59,97 kn
Senjski zbornik 30/2003
 
 
 
10,49 €79,04 kn
Rembrandt
 
 
 
5,97 €44,98 kn