Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Modernizam u praksi

Autor:Feđa Vukić
Izdavač:Meandar
  • Zagreb
  
ISBN:9789537355159
Format:21
Uvez:meki
Broj stranica:    338
Godina izdanja:    2008
 
 
Cijena: 11,81 €88,98 kn
  
 
 
 
Modernizam u praksi
 
Modernizam u praksi

Kako je nastao i što je izvorno značio pojam dizajn u hrvatskom jeziku i kulturi, a što znači danas? Knjiga "Modernizam u praksi" tematizira na teorijskoj i historiografskoj razini fenomen projektiranja materijalnih predmeta i simboličkih značenja za masovnu proizvodnju. To je segment društvene djelatnosti koji se u hrvatskom jeziku i kulturi danas standardno naziva dizajn, a u slovenskom oblikovanje. Ta terminološka dvojnost bila je povod istraživanju u namjeri otkrivanja eventualne razlike u značenju dvije inačice pojma koje referiraju na uglavnom isti sklop metodičkih postupaka.

Knjiga stoga analizira i prati teorijski diskurs konstrukcije pojma oblikovanje u Hrvatskoj i Sloveniji tijekom pedesetih godina kroz četiri konteksta, a dalje pojavu i inicijalno definiranje pojma dizajn u Hrvatskoj, posebno nakon uvođenja privredne reforme 1964. godine. Kroz pregled stvaranja i historiografskom interpretacijom raspravlja se semantičko polje oba pojma u relaciji s kulturnim i političkim kontekstom.

U toj se relaciji iscrtava okvir za shvaćanje društvenog aktiviranja modernističkih ideja u praksi ideologijskog društvenog projekta, odnosno pokušava se razjasniti interpretacijski horizont dizajna kao jednog segmenta općeg projekta industrijske modernizacije.

***

Feđa Vukić (1960.) diplomirao u zadrskom Filozofskom fakultetu povijest umjetnosti. Poslijediplomski studij završio u Zagrebu. Profesor je na Studiju dizajna u Zagrebu. Objavio je knjige: "Penezić i Rogina", 1991., "Skica za portret hrvatskog industrijskog dizajna" (s Jasenkom Mihelčić), 1992., "Modern Zagreb", 1993., "Damir Mataušić", 1993., "Europski blues", 1994., "Europan Croatia, Building on the Borders" (urednik), 1994., "More hrvatsko", 1996. "Smit," (urednik), 1996. "Stoljeće hrvatskog dizajna", 1996., "Od oblikovanja do dizajna", 2003. preuzeto MV

Pošalji upit za knjigu:
Modernizam u praksi

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Modernizam u praksi

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!