Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Rat i mir 1,2

Autor:L. N. Tolstoj
Izdavač:Matica hrvatska
  • Zagreb
Autor:Lav Nikolajevič Tolstoj
Izdavač:Jutarnji list
  • Zagreb
  
Preveo:Zlatko Crnković
Format:21
Uvez:tvrdi
Broj stranica:    1296
Godina izdanja:    2005
Drugi autori/prevoditelji:    preveo Zlatko Crnković ,Zlatko Crnković
Napomena:    2 sveska, knjige su u odličnom stanju
 
 
Cijena: 11,81 €88,98 kn
  
 
Artikla trenutno nema na skladištu!
Pošaljite nam upit za knjigu
 
 
Rat i mir 1,2
 
Rat i mir 1,2

Rat i mir je roman Lava Nikolajeviča Tolstoja, čuven po svojoj opširnosti, koji je prvo izdan u Ruskom vijesniku u razoblju između 1865. i 1869. godine, u kojemu se opisuje rusko društvo tokom Napoleonove ere. Obično se karakterizira kao jedno od dva Tolstojeva najvažnija remek - djela (pored Ane Karenjine), kao i jedan od najboljih svjetskih romana. Rat i mir je ponudio svježu fikciju, sa ogromnim brojem likova u zapletu koji nije pokrivao ništa manje teme od onih u naslovu, kao i teme poput mladosti, braka, ljubavi, godina, života i smrti.

Rusija, 1805. Smušeni, introvertirani Pierre Bezukhov je vanbračni sin bogatog grofa. Kada čuje da ovaj umire, Pierre se zaputi da bude u njegovoj blizini. Grof umre i na iznenađenje svih, sav imetak ostavlja Pierreu te ga prizna kao svojeg sina, što ovog jako zbuni. Pierre se oženi za Elene, iako nije bio zaljubljen u nju, te stalno počinje slušati glasine da ga ona vara. Kada čak i njenog navodnog ljubavnika izazova na dvoboj, Pierre se odluči da sve to nije vrijedno toga te se razvede od nje. Istodobno, Andrej Bolkonski, sin umirovljenog ratnog zapovjednika, se dosađuje u svojem bračnom životu pa napušta svoju suprugu Lisu te se prijavljuje u vojsku kako bi se pod vodstvom Kutuzova borio kod Austerlitza protiv Napoleonove vojske. Njegov otac je oduševljen, dok je njegova sestra Marija žalosna. Tu je i moskovska obitelj Rostov u kojoj se nalazi i vesela djevojka Nataša. Andrej biva ranjen na bojnom polju, ali se ipak vrati natrag. Kada njegova supruga Lise umre pri porodu, to ga jako pogodi te zažali što nije ostao uz nju.

Na jednoj velikoj zabavi, Andrej pozove Natašu na ples i ona se zaljubi u njega. On ju zaprosi ali ju i zamoli da čeka godinu dana dok se ne vjenčaju za slučaj da se predomisli, što ju jako razočara. Vrijeme prolazi i Nataša je i dalje zaljubljena u njega, ali joj se ne da tako dugo čekati, dok je istodobno i Pierre zaljubljen u nju ali se ne usudi ništa reči. No na jednoj kazališnoj predstavi Nataša upozna ženskara Anatola te se zaljubi u njega. On je čovjek sumnjiva morala i upitne reputacije, ali joj ipak obeća brak. Ona svoju tajnu prizna Sonji, no ova to proslijedi Pierreu koji otjera Anatola. Nataša shvati da je pogriješila u trenutku zaluđenosti, ali prekasno; Andrej prekine zaruke s njom.

1812. Napoleonova vojska napada Rusiju. Pierre promatra bitku kod Borodina, u kojoj Francuzi pobijede. Ruska se vojska odluči povuči i napustiti Moskvu. Među ljudima koji napuštaju grad je i Nataša i njena obitelj, dok Pierre odluči ostati i izvršiti atentat na Napoleona. Biva uhvaćen i stavljen u zatvor, dok Moskva izgori u plamenu. Kada se Napoleonova vojska počne privlačiti, povedu hrpu ruskih zarobljenika, među njima i Pierrea. No njega oslobodi ruska vojska. Andrej je ranjen tijekom invazije i umre u krevetu dok ga je njegovala Nataša. Pierre na kraju biva ujedninjen ponovno sa Natašom te se oženi za nju.

Pošalji upit za knjigu:
Rat i mir 1,2

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Rat i mir 1,2

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Zločin i kazna
 
 
 
13,14 €99,00 kn
Šoljanov Shakespeare
 
 
39,15 €294,98 kn
33,84 €254,97 kn
popust
 
14 %
Julije Cezar
 
 
 
11,81 €88,98 kn