Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Renesansa

Autor:Milan Pelc
Izdavač:Naklada Ljevak
  • Zagreb
Autor:Milan Pelc
Izdavač:Naklada Ljevak
  • Zagreb
  
ISBN:953-6106-10-6
Format:32 cm
Uvez:tvrdi
Broj stranica:    671
Godina izdanja:    2007
Ilustracije:    ilustrirano u boji
 

 
Cijena:  91,45 €689,03 kn
Popust:  15,93 € 120,02 kn (17%)
  
Vaša cijena:  75,52 €569,01 kn
 
 
 
Renesansa
 
Renesansa

NAJVAŽNIJA KNJIGA O RENESANSNIJ BAŠTINI  U HRVATSKOJ.

640 stranica teksta,

620 ilustracija (crno bijelih i u koloru)

Knjiga obuhvaća razdoblje od oko 1450. do oko 1600., koje se u kulturnoj povijesti označava renesansnim. U knjizi je iscrpno i sintetski prikazana umjetnička građa prema vrstama, a na temelju do sada provedenih i publiciranih istraživanja domaćih i stranih znanstvenika - povjesničara umjetnosti. S bogatim ilustriranim materijalom i arhitektonskim nacrtima knjiga daje cjelovit pregled renesansne umjetničke i umjetnoobrtne baštine u Hrvatskoj, te sažet osvrt na djelovanje umjetnika hrvatskog podrijetla izvan domovine.

Izbor građe nije određen načelom stilskog elitizma ili stilske čistoće. Kad bi se u izboru spomenika i umjetničkih djela iz renesansnoga razdoblja u Hrvatskoj poštivao kriterij pripadnosti elitnom i čistom stilskom izrazu, smatra autor, mnogi bi spomenici ostali u predvorju ili izvan renesanse, odnosno izvan povijesti umjetnosti, pa čak i izvan umjetnosti uopće. Stoga su uključeni su ponajprije oni spomenici u kojima i na kojima postoji renesansna morfologija i motivika, odnosno naznake renesansnoga poimanja i oblikovanja. Pri izboru u obzir je uzeta i već priznata važnost pojedinih spomenika, poput crkava s trolisnim zabatom, kako za implementaciju novoga stila, tako i za prepoznavanje njegove periferijske transformacije. U nekim slučajevima, zbog potpunijeg obuhvata određenih tipova spomenika, primjerice utvrđenih crkava, u prikaz su uključeni i oni koji u većini svojih oblikovnih elemenata pripadaju kasnoj gotici.

U pregled su uključena i ostvarenja inženjerske, fortifikacijske i komunalne arhitekture koja nemaju osobitih stilskih obilježja, ali su od presudne važnosti za život i kulturu vremena. Na posljetku, što je uobičajeno, iz velikih skupina spomenika arhitekture, kiparstva, slikarstva i umjetničkog obrta odabrani su najvažniji, tipološki najkarakterističniji i oblikovno najprestižniji primjerci.

S pomoću različitih istraživačkih i interpretacijskih alata što ih poznaje povijest umjetnosti, ovaj pregled nastoji prikazati karakteristične sastavnice kulturnoga pejsaža jednoga prošloga vremena i zemljopisnoga područja velike prostranosti i povijesne složenosti, pri čemu se - s punom sviješću o mnogim prazninama - nastojalo ukazati na specifičnosti, različitosti, ali i zajedničke osobine njegova umjetničkog stvaralaštva.

Poglavlja knjige:

Uvod
I. Gradovi i građevine
II. Skulptura
III. Zlatarstvo
IV. Slikarstvo
V. Schiavoni
VI. Knjižna umjetnost
Popis literature

Autor: povjesničar umjetnosti dr. sc. Milan Pelc, znanstveni savjetnik, ravnatelj Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu, naslovni docent na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Do sada je objavio desetak znanstvenih knjiga i više desetaka znanstvenih i stručnih članaka u domaćim i međunarodnim publikacijama.

Pošalji upit za knjigu:
Renesansa

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Renesansa

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Narodna umetnost Jugoslavije
 
 
 
13,14 €99,00 kn
Ilustrirana povijest svijeta: od prahistorijskog doba do danas
 
 
 
9,16 €69,02 kn