Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Tradicijsko graditeljstvo u Podravini - Pregled s karakterističnim primjerima

Autor:Petra Somek
Izdavač:Meridijani
  • Samobor
  
Format:22
Uvez:tvrdi
Broj stranica:    199
Godina izdanja:    2011
 
 
Cijena: 7,96 €59,97 kn
  
 
Artikla trenutno nema na skladištu!
Pošaljite nam upit za knjigu
 
 
Tradicijsko graditeljstvo u Podravini
 
Tradicijsko graditeljstvo u Podravini

Knjiga je značajan prilog proučavanju etnografske baštine ovog područja Hrvatske budući da se tom problematikom dosad bavio izuzetno mali broj etnologa i drugih istraživača. Zapravo je ova knjiga prva sveobuhvatna studija o ruralnom graditeljstvu Podravine, a i jedna od rijetkih ovoga tipa u Hrvatskoj.

Osobitu vrijednost knjige predstavlja pomni izbor primjera iz Podravine, koji podupiru tekst razrade u svim dijelovima. Primjeri su ilustrirani brojnim fotografijama, primijenjenim kartama te odgovarajućim izborom crteža i nazivlja. Ova knjiga je prva takve vrste o etnografskoj baštini Podravine, te se predstavlja i kao važan poticatelj za buduća etnografska istraživanja, a značajna je i u poticanju društvene angažiranosti za očuvanje, zaštitu i prezentaciju etnografske građe u sadašnjosti.

Petra Somek, profesorica etnologije i povijesti umjetnosti i direktorica izdavačke kuće Meridijani, na sustavan način obradila je nastanak i tipologiju tradicijskog graditeljstva u podravskim selima, od Vrbanovca na zapadu do Staroga Graca na istoku.

Uz definiranje geografskog prostora Podravine i rezultata dosadašnjih istraživanja, autorica je temeljito razradila sve najvažnije čimbenike koji su utjecali na razvoj i strukturu tradicijskog graditeljstva. To se osobito odnosi na starinsku ruralnu gradnju nastalu u razdoblju 19. i prve polovice 20. stoljeća, koja je djelomice sačuvana do danas. Na temelju terenskog istraživanja, autorica po prvi put postavlja osnovicu tipologije podravskih ruralnih naselja, zatim kućišta, te starinskih kuća i kleti. Uz to donosi temeljiti opis izgradnje tradicijskih podravskih hiža, gospodarskih objekata i kleti, uz dokumentaciju i crteže. Na kraju knjige nalazi se i skica narodnog nazivlja u tradicijskom graditeljstvu. Knjiga je popraćena s više od 200 pomno izabranih fotografija, kako onih snimljenih tijekom 20. stoljeća, tako i onih suvremenih o očuvanim objektima narodne arhitekture.

Ova knjiga je prava oda podravskom tradicijskom graditeljstvu, koja kod starijih budi nostalgiju djetinjstva, a kod mladih utvrđuje vrijednosti graditeljstva djedova i baka. To je i knjiga koja upozorava na manjkavost etnoloških istraživanja Podravine i poziva na nove pothvate na tom području. Što je najvažnije, ova knjiga govori o sve bržem izumiranju starinskih objekata u našim selima, te naglašava potrebu njihova čuvanja i obnove.

Zanimljivo je da su autorici bili kazivači ponajbolji poznavatelji podravske etnografske baštine Josip Cugovčan, Željko Kovačić, Dražen Podravec, Davorin Hećimović, Zlatko Filipović, Vjekoslav Prvčić, Dragutin Feletar i drugi. Recenzenti knjige su prof. dr. sc. Branko Đaković, doc. dr. sc. Hrvoje Petrić, mr. sc. Dražen Podravec i dr. sc. Sanja Potkonjak.

Pošalji upit za knjigu:
Tradicijsko graditeljstvo u Podravini

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Tradicijsko graditeljstvo u Podravini

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Viški spomenici
 
 
 
21,10 €158,98 kn
Stara Koprivnica. Das alte Koprivnica. Old Koprivnica.
 
 
 
5,97 €44,98 kn
Narodna umetnost Jugoslavije
 
 
 
13,14 €99,00 kn
Loytre za ray nebefzki
 
 
 
9,16 €69,02 kn
Iz Istarske spomeničke baštine, 1.sv.
 
 
21,24 €160,03 kn
18,45 €139,01 kn
popust
 
13 %