Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Zdravlje i škola - Muzejske i školske zbirke učila, nastavnih pomagala i udžbenika rabljenih u nastavi prirodopisa, zemljopisa, tjelovježbe i higijene u školama kontinentalne Hrvatske

Autor:Vesna Rapo
Izdavač:Hrvatski školski muzej
  • Zagreb
  
Format:28
Uvez:meki
Broj stranica:    150
Godina izdanja:    2007
 
 
Cijena: 11,81 €88,98 kn
  
 
Artikla trenutno nema na skladištu!
Pošaljite nam upit za knjigu
 
 
Zdravlje i škola
 
Zdravlje i škola

 Povijest odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj. Katalog izložbe. Trajanje izložbe: od 20. lipnja do 31. kolovoza 2007.

Na poziv Europskoga društva muzeja za povijest medicine u Zagrebu je u lipnju ove godine organizirana međunarodna muzejska radionica i znanstveni skup pod nazivom Collecting folk medicine objects, koji se bavi problemom prikupljanja, čuvanja, restauriranja, konzerviranja, obrade, prezentacije i valorizacije predmeta iz područja medicine.

Prijedlog da će se posebna pozornost posvetiti hrvatskim zbirkama iz povijesti medicine, prihvatio je i u ovu akciju uključio se i Hrvatski školski muzej. Cilj je da se predstavi jedan dio iz bogatih muzejskih zbirki, koje sadrže eksponate koji su se rabili u nastavi: zemljopisa, prirodopisa, higijene i zdravoslovlja, ali i da se ukaže na značajan dio obrazovanja u hrvatskim pučkim i učiteljskim školama u drugoj polovici 19. i prvoj polovici 20 stoljeća.

Izložbom se predstavlja i po prvi puta međunarodnoj i domaćoj stručnoj javnosti predočava građa koja se čuva u Hrvatskom školskom muzeju te u pojedinim školskim zbirkama: zbirke učila i pomagala - anatomski modeli, kolorirane litografije, arhivska građa, fotografije, udžbenici i priručnici, planovi i programi i nastavne osnove.

Naglasili smo pojedina područja koja nam najbolje predočavaju funkcioniranje obrazovnoga sustava koji je direktno ili indirektno bio povezan uz zdravstveno obrazovanje učenika ponajprije u pučkim školama, kroz različite nastavne predmete.

U tekstu kataloga se ukazuje na značenje toga segmenta u obrazovanju u hrvatskim školama koje su nekada bile pod jurisdikcijom Kraljevina Hrvatske i Slavonije te kasnije Banske Hrvatske s posebnim naglaskom na razdoblje druge polovice 19. i prve polovice 20. stoljeća. Donosimo pregled zakonskih uredbi i naredbi, ukazuje se na dijelove iz Prvoga školskog zakona iz 1874. godine, Drugoga školskog zakona iz 1888. godine, te Zakona o narodnim školama u Kraljevini Jugoslaviji iz 1929. godine.

Uz analizu nastavnih osnova te zakonskih uredbi, analiziraju se nastavna sredstva i pomagala, učila te udžbenici i priručnici u tomu razdoblju čija je uporaba imala posredno ili neposredno za cilj zdravstveno obrazovanje učenika u različitim hrvatskim školama.

Predstavili smo do sada najstarija poznata izdanja koja su tiskana na hrvatskomu jeziku, te pojedina izdanja knjiga, udžbenika i priručnika, koja su se rabila u hrvatskim školama. Ukazali smo i na brojne članke i rasprave tiskane u onodobnim pedagoškim časopisima tijekom jednoga stoljeća te istaknuli teme koje su zaokupljale hrvatske učitelje.

Također smo istaknuli brojna događanja na školskim izložbama, izložbama učila i higijenskim izložbama te kongresima o školskoj higijeni. Nastojali smo ukazati na veliki prinos pojedinaca i samoga sustava s obzirom da je razvidno da u tomu razdoblju i u hrvatskim školama prate europska iskustva i da se ne zaostaje u povezivanju zdravlja i školskoga sustava.V,R,

Pošalji upit za knjigu:
Zdravlje i škola

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Zdravlje i škola

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Seksualno zlostavljanje djece u Europi
 
 
13,27 €99,98 kn
10,62 €80,02 kn
popust
 
20 %
Seks Odgoj
 
 
 
18,45 €139,01 kn
Razvoj govora
 
 
 
11,95 €90,04 kn
Razvoj djece kroz igru
 
 
 
9,95 €74,97 kn
Prvih 365 dana u životu djeteta
 
 
 
11,50 €86,65 kn