Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Srcoder

Autor:Boris Vian
Izdavač:Meandarmedia
  • Zagreb
  
ISBN:978-953-7355-21-0
Format:21
Uvez:meki
Broj stranica:    242
Godina izdanja:    2008
 
 
Cijena: 59,00 kn
  
 
 
 
Srcoder
 
Srcoder

Staza je pratila rub hridine. Uz nju su cvjetale garežice i pomalo venuli magličci, cije su crne latice ležale rasute na tlu. Šiljasti kukci izbušili su u zemlji tisuću rupica; pod tabanima to je bilo poput nasmrt promrzle spužve.
Jacquemort je koračao bez žurbe i promatrao garežice, čije je tamnocrveno srce kucalo na suncu. Sa svakim otkucajem dizao se oblak peluda, a zatim se spuštao na listove koji su lagano treperili. Rastresene su pčele dangubile.

U romanu “Srcoder” zatječemo sve Vianu drage teme: žudnju za slobodom, veliku osjetljivost prema patnji, pobunu protiv zla i okrutnosti itd. Autor gradi cijeli jedan usporedni svijet, koji nam je istodobno blizak i stran, a u kojemu psihijatar nastoji asimilirati misli svojih pacijenata, majka osjeća opsesivnu ljubav prema svojoj djeci, seljani organiziraju sajam staraca i razapinju konje na križ, lađar na sebe preuzima sramotu svojih suseljana, a župnik u crkvi priređuje osebujne spektakle.

Već i sam naslov djela, “L 'Arrache-coeur”, povezuje cijeli niz razina i teško je prevediv (glagol arracher znači (iš)čupati, nasilno (iz)vaditi, izvući, oteti, slomiti), pa je utoliko rješenje naše vrsne prevoditeljice Višnje Machiedo, Srcoder, u semantičkom, zvučnom i simboličkom smislu najbliže izvorniku.

Ona je sama o tom romanu napisala: "’Srcoder’ se ubraja među najoriginalnije romane druge polovice 20. stoljeća na temu paranoično-mistične majčinske skrbi za djecu koja egoističnoj zaslijepljenosti i okrutnosti pariraju svojim bajkovitim djetinjim svijetom, dok se na jednom drugom naracijskom kolosijeku odvija satirička predstava psihoanalitičke terapije".

Pošalji upit za knjigu:
Srcoder

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Srcoder

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Zaboravljeni sin
 
 
 
69,00 kn
Vrata od utrobe
 
 
89,00 kn
69,00 kn
popust
 
22 %
Toranj kiselih jabuka
 
 
169,00 kn
120,00 kn
popust
 
29 %
Tajna izgubljenih kostiju
 
 
189,00 kn
139,00 kn
popust
 
26 %
Šlatenšames ili Berlin na moru
 
 
100,00 kn
89,00 kn
popust
 
11 %