Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Hrvatska prezimena - Treće izmijenjeno i dopunjeno izdanje

Autor:Petar Šimunović
Izdavač:Golden marketing - Tehnička knjiga
  • Zagreb
  
ISBN:953-212-251-6
Format:19,5 x 25 cm
Uvez:Tvrdi
Broj stranica:    640
Godina izdanja:    2006
 
 
Cijena: 25,90 €195,14 kn
  
 
Artikla trenutno nema na skladištu!
Pošaljite nam upit za knjigu
 
 
Hrvatska prezimena
 
Hrvatska prezimena

Ova je knjiga panoramska obrada hrvatskih prezimena. Ona je imala svoje čitatelje i prije nego što je tiskana. Ovi su tekstovi i napisani u suradnji s čitateljima. Oni su joj nametnuli sadržaj. Glose o prezimenima izlazile su susljedno, kako su to čitatelji u svojim pismima tražili, u rubrici Korijeni u prezimenima, koju sam vodio u mjesečniku "Fokus" godine 1980-1982. Tim sam prezimenima za ovu knjigu pridodao mnoga druga koja su bila u obličnoj ili značenjskoj vezi s obrađenima, dopisao nova poglavlja i dodao druge članke da tematiku učinim cjelovitom. Jedva je koji značajniji problem iz prezimenske problematike ostao ovdje nedotaknut.
Ova se knjiga zove Hrvatska prezimena jer obraduje prezimena i prezimensku problematiku hrvatskih građana. Hrvatska su prezimena, kao i riječi, različitoga etimološkoga postanja i dio su leksičkog blaga u rječnicima hrvatskoga jezika pa su takva ušla i u ovu knjigu. Uostalom, i ova su prezimena dio hrvatskoga leksičkoga fonda.
Ne smatram da je teoretski sporno pisati o podrijetlu prezimena, premda je njihova motiviranost u različitim životnim prilikama često teško uhvatljiva. Naš pre-zimenski fond ima prilično ustaljene imenske strukture, poznati su uglavnom njihovi razmještaj i, čestoća i dijalekatna obilježja. Njihov raspored na ovom jezičnom prostoru i tvorbene pojave omogućuju da shvatimo društveni i kreativni milje u kojem su nastajali poticaji za nastanak upravo ovdje i upravo tih prezimena. Svako, ma kako dobro istraženo prezime, kao i svako obrađeno podrijetlo riječi, ne kazuje nam uvijek pouzdano od čega je što postalo, već od Čega je što moglo postati, a da pritom ne bude u suprotnosti ni s jezičnim, ni sa stvarnim činjenicama.
Znam, bit će prezimena koja u nekim krajevima i za pojedine nositelje neće imati posve istu "priču" o nastanku kakva je ispričana u ovoj knjizi, ali će ipak većina njih nositi istu jezičnu istinu o svom podrijetlu. Stoga želim reći kako ovdje ne pišem o prezimenu svakog pojedinog od njegovih nositelja, već razglabam o prezimenu koje je poput njihova.

Pošalji upit za knjigu:
Hrvatska prezimena

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Hrvatska prezimena

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Znameniti i zaslužni Hrvati od 925-1925
 
 
61,05 €459,98 kn
45,13 €340,03 kn
popust
 
26 %
Kultura Hrvata kroz 1000 godina, 1/2
 
 
 
29,20 €220,01 kn
Kronologija: Hrvatska, Europa, svijet
 
 
 
38,49 €290,00 kn
Ilustrirana povijest svijeta: od prahistorijskog doba do danas
 
 
 
9,16 €69,02 kn
Duhovna baština Stepinčeva i Kuharićeva zavičaja
 
 
37,16 €279,98 kn
33,18 €249,99 kn
popust
 
11 %