Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Iz istarske spomeničke baštine, 2. sv.

Autor:Branko Fučić
Izdavač:Matica hrvatska
  • Zagreb
  
ISBN:978-953-150-796-7
Format:24
Uvez:tvrdi s ovitkom
Broj stranica:    422
Godina izdanja:    2007
Napomena:    Knjiga je u odličnom stanju
 

 
Cijena:  25,08 €188,97 kn
Popust:  3,98 € 29,99 kn (16%)
  
Vaša cijena:  21,10 €158,98 kn
 
 
 
Iz istarske spomeničke baštine, 2. sv.
 
Iz istarske spomeničke baštine, 2. sv.

Knjiga je u odličnom stanju. Može se kupiti pojedinačno ili u kompletu.

Izabrani tekstovi Branka Fučića o kulturnoj prošlosti Istre, o njezinoj spomeničkoj baštini i o autentičnim istarskim mjestima pripadaju jedinstvenome korpusu hrvatske znanstvene literature u kojemu se na najbolji način spajaju znanstvena otkrića i zanimanje za čovjekovu svagdašnjicu, prošlu i sadašnju. Zanesen i ponesen studijem glagoljske paleografije, Branko Fučić propješačio je i proputovao Istru uzduž i poprijeko otkrivajući neke od najvažnijih hrvatskih glagoljskih spomenika, opisujući s velikom strašću povijesnu, umjetničku, knjižnu, etnološku i etnografsku baštinu Istre, učeći i koristeći mnogi zanat kako bi predmet njegova znanstvenoga zanimanja bio doista istražen, i teorijski i praktično. Fučić je, istodobno, pokazao i rijetko viđen talent da znanstvene tekstove piše jednostavno, živo i plastično, gotovo na literaran način, ne lišavajući ih niti dijalektalnog izričaja, duboko osjećajući i razumijevajući plejbejski aspekt istarske kulturne baštine.

Ikonografski, stilski, simbolički, estetski i idejni svijet fresaka naslikanih na zidovima starih istarskih crkava predmet je povijesno umjetničke monografije o umjetnosti koja je bitno obilježena vremenom (11-16. stoljeće) i mjestom nastanka (crkva). Dva su bitna funkcijska određenja istarskih fresaka. S jedne strane to je liturgijska funkcija i njoj analogna simbolika u kojima se zrcali idejni svijet kršćanstva. S druge strane, u didaktičnim i pobudnim porukama svetačkih likova s crkvenih zidova, nepismeni istarski puk dobiva »zornu nastavu«, istovremeno jednostavnu i reprezentativnu vizualnu predodžbu kršćanskoga nauka te takve freske zapravo »u srednjovjekovnome analfabetizmu masa« nadomještaju knjigu!
Većinu fresaka koje analizira i tumači, pronašao je, rekonstruirao te prvi opisao Branko Fučić. Bio je neumoran tragatelj za estetski skromnom no zato ekspresivnom umjetnošću hrvatskoga puka u Istri. Stružući zidove istarskih crkava Fučić je nailazio na iznimno blago dotad slabo poznate dionice hrvatske umjetnosti i civilizacije. Svoje pronalaske oplemenio je Fučić vrhunskim interpretacijama i analizama u kojima se umjetničke kategorije nadograđuju i promatraju unutar društvenog i civilizacijskog konteksta, prije svega u svim oblicima bujnoga pučkog života srednovjekovne i renesansne Istre.

Branko Fučić (Dubašnica, 1920-Rijeka, 1999), povjesničar umjetnosti i kulture, znanstvenik i esejist, stručnjak za srednjovjekovno zidno slikarstvo Istre i hrvatsko-glagoljsku baštinu, vrsni pedagog.

Pošalji upit za knjigu:
Iz istarske spomeničke baštine, 2. sv.

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Iz istarske spomeničke baštine, 2. sv.

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Umjetnička baština Zadra
 
 
23,00 €173,29 kn
15,00 €113,02 kn
popust
 
35 %
Povijest, baština i kultura Krapinsko-zagorske županije
 
 
43,80 €330,01 kn
37,03 €279,00 kn
popust
 
15 %