Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Novele (tako je nekad bilo) - Priče iz carinske brklje, iz sudnice i svakodnevice

Autor:Jovo Rojčević
Izdavač:Meridijani
  • Koprivnica
  
Format:12x16 cm
Uvez:tvrdi
Broj stranica:    232
Godina izdanja:    2020
 
 
Cijena: 6,64 €50,03 kn
  
 
 
 
Novele (tako je nekad bilo)
 
Novele (tako je nekad bilo)

Baveći se pola stoljeća novinarstvom, istaknuti koprivnički novinar i publicist Jovo Rojčević (r. 1940.) počeo je u Glasu Podravine, a nastavio kao profesionalni novinar  u Studentskom listu, Podravki i Večernjem listu. Pisao je u gotovo svim izdanjima čuvene Vjesnikove kuće, tada najveće u ovom dijelu Europe, a godinama je bio i dopisnik Radija i Televizije Zagreb.

Izvještavajući o svim područjima života, često i iz sudnice, svjedočio je mnogim zanimljivim, neobičnim, ali i potresnim ljudskim pričama. Te je sudbine pretakao u svoje novele, a neke od njih, koje je prije prijelomne 1990. godine objavio u Glasu Podravine, Večernjem listu i Vikendu, sada ponovno dolaze do publike, često i nove, u ovoj zbirci.

Podjelivši novele u Priče s carinske brklje, Priče iz sudnice i Priče iz svakodnevice, Jovo Rojčević stavio im je zajednički podnaslov Tako je nekad bilo. Naime, kako sam kaže, mnogi grijesi njegovih aktera u sedamdesetim i osamdesetim godinama, koji su tada podlijegali kaznama, danas se čine smiješnima i gotovo da ne možemo povjerovati da se tako nešto uopće kažnjavalo.

Urednik knjige, akademik Dragutin Feletar, u proslovu naglašava da je Jovo Rojčević uvijek iza šture vijesti vidio čovjeka, a pišući priče iz „crne kronike“, posebno o malim ljudima koji su na stranputicu počesto skrenuli zbog siromaštva i neznanja, nije mogao ni želio izbjeći suosjećanja s njima, iako opravdanja za prijestupe pravno nije bilo. Knjigu je ilustracijama u maniri podravske naive obogatio poznati koprivnički slikar Josip Gregurić.

Pošalji upit za knjigu:
Novele (tako je nekad bilo)

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Novele (tako je nekad bilo)

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Zlatni danci: istinita priča
 
 
 
15,79 €118,97 kn
Zlatni danci
 
 
 
9,16 €69,02 kn
Zlatarovo zlato
 
 
 
10,49 €79,04 kn
Život u raju
 
 
 
7,83 €59,00 kn
Život ljudski
 
 
 
11,81 €88,98 kn