Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Putinska Rusija

Autor:Anna S. Politkovskaja
Izdavač:SysPrint
  • Zagreb
  
Preveo:Branka Savić
ISBN:9789532322132
Format:24
Uvez:meki s klapnama
Broj stranica:    280
Godina izdanja:    2008
 

 
Cijena:  140,00 kn18,58 EUR
Popust:  30,00 kn 3,98 EUR (21%)
  
Vaša cijena:  110,00 kn14,60 EUR
 
 
 
Putinska Rusija
 
Putinska Rusija

Knjiga 'Putinska Rusija' Anne Politkovske nije analiza ruske državne moći i Putinove politike. Ona se bavi ljudima i događajima iz Ruske Federacije, sličnim onima koje nažalost možemo pronaći u bilo kojem dijelu nekadašnje geopolitičke Istočne Europe. Radi se o opisu tamne strane ruske stvarnosti, pa se poslije čitanja osjeća duboka nelagoda zbog nemoći ne samo da se učinjeno ispravi već i da se slična događanja spriječe ubuduće.

Uklanjanjem Berlinskog zida kao bujicom su odneseni istočnoeuropski režimi i Varšavski ugovor. Nestale su nedodirljive i nepogrešive komunističke partije. Rasuo se sovjetski imperij koji se protezao na šestini svjetskoga kopna. Raspala se i Jugoslavija, da ne ide monotono, u moru krvi, mržnje i očaja.

U nizu istočnoeuropskih zemalja pojavili su se "tajkuni", a u ruskoj Federaciji tzv. oligarsi, koji su malverzacijama preko noći i bez novca postali vlasnici svega i svačega, nastalog na radu se generacija tijekom nekoliko desetljeća. Vlastima podobni počinci, s čvrstim političkim zaleđem i zaštitom, otimali su i za svoje političke pokrovitelje. Ruska Federacija tu se razlikuje, recimo, od male Hrvatske samo po veličini otetog. Tako je razlika u bogatstvu Ruske federacije i Hrvatske ustvari razlika u bogatstvu ruskih oligarha i hrvatskih tajkuna. Zajedničko im je stjecanje imovine politički podržavanom otimačinom koju nijedno “tranzicijsko pravosuđe” nije u stanju sankcionirati.

Povratak Rusije u vrh svjetske političke arene ubrzan je dolaskom Putina na vlast, ali i porastom cijena nafte koje Rusija ima u svjetski značajnim količinama. I skoro sva trvenja Ruske Federacije s bivšim sovjetskim republikama, autonomnim pokrajinama i oblastima imaju u pozadini osim očiglednih teritorijalnih sporova i pitanje posjedovanja nafte i njenog prijenosa na zapadna i istočna tržišta.

U trenucima iskrenosti Putin je više puta izjavio kako je raspad Sovjetskog Saveza bio "najveća geopolitička katastrofa dvadesetog stoljeća". Netko tko gleda na taj način i u tom smjeru sigurno kao svoj prioritet ne vidi inzistiranje na demokratizaciji, već na učvršćenju vlasti i državne moći, te njenoj inozemnoj projekciji radi realiziranja različitih interesa širom svijeta.
Bez široke demokratizacije ruskog društva nije moguća ni demokratizacija njegove vojno-sigurnosne sastavnice. Očekivati obratno iluzorno je poput mišljenja da se Ruska Federacija može raspasti bez krvoprolića. Jedan od najočitijih primjera je Čečenija, u kojoj i masovni pokolji civila prolaze nekažnjeno.

Ana Politkovskaja ubijena je upravo zato što je pisala o onome što je šutljivoj većini sasvim uobičajeno I normalno, a tek malobrojnima nešto potpuno krivo I dvadeset I prvom stoljeću neprihvatljivo. (Iz predgovora: Pavle Kalinić)

***

Anna Politkovskaja, borac za ljudska prava i srčani protivnik rata u Čečeniji, novinarka koja je zbog svog pisanja bila trovana, zastrašivana i, na kraju, u 48-oj godini, na rođendan svog ljutog protivnika Putina, 7. listopada 2006. i ubijena. Dobitnica je Svjetske nagrade Amnesty Internationala za novinarstvo u području ljudskih prava. Anna Politkovskaja simbol je novinarske žrtve za istinu.

"Putinska Rusija" zabranjena je u Rusiji.
Knjigu preporučuju Hrvatski P.E.N. centar i Hrvatsko novinarsko društvo.

Pošalji upit za knjigu:
Putinska Rusija

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Putinska Rusija

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Prezreni na svijetu
 
 
 
50,00 kn6,64 EUR
Politika i moral
 
 
140,00 kn18,58 EUR
99,00 kn13,14 EUR
popust
 
29 %
Kultura i smrt Boga
 
 
179,00 kn23,76 EUR
129,00 kn17,12 EUR
popust
 
28 %
Dnevnik Milana Grlovića, sv.2
 
 
150,00 kn19,91 EUR
89,00 kn11,81 EUR
popust
 
41 %
Dnevnik Milana Grlovića, sv. 3
 
 
150,00 kn19,91 EUR
89,00 kn11,81 EUR
popust
 
41 %