Klub "Knjiga znanja"

Prijava registriranih članova

 

 

 

Barokna arhitektura

Autor:Katarina Horvat-Levaj
Izdavač:Naklada Ljevak
  • Zagreb
  
Format:26
Uvez:tvrdi s ovitkom
Broj stranica:    724
Godina izdanja:    2015
Napomena:    Novo. Hrvatski j. Kazala. Literatura.
 

 
Cijena:  78,31 €590,03 kn
Popust:  13,28 € 100,06 kn (17%)
  
Vaša cijena:  65,03 €489,97 kn
 
Artikla trenutno nema na skladištu!
Pošaljite nam upit za knjigu
 
 
Barokna arhitektura
 
Barokna arhitektura

Kapitalno djelo o baroknoj arhitekturi podijeljeno na sakralnu i profanu arhitekturu. Namijenjeno je povjesničarima umjetnosti, povjesničarima arhitekture, arhitektima, studentima i široj kulturnoj javnosti. Sadrži više od 600 slikovnih priloga.

Knjiga predstavlja sintezu dosadašnjih spoznaja, ali i rezultat višegodišnjih znanstvenih istraživanja autorice – terenskih i arhivskih, kao i onih komparativnih u susjednim državama, srednjoeuropskim i mediteranskim.

- više od 712 stranica

- više od 600 slikovnih priloga

O DJELU

U knjizi Barokna arhitektura obrađena je sakralna, reprezentativna stambena i javna te fortifikacijska arhitektura. Studija predstavlja sintezu dosadašnjih spoznaja, ali i rezultat višegodišnjih znanstvenih istraživanja autorice – terenskih i arhivskih, kao i onih komparativnih u susjednim državama, srednjoeuropskim i mediteranskim.

Građa je sistematizirana kronološki po regijama te tipološki po vrstama arhitekture – sakralne i profane – a svaka je grupacija spomenika prezentirana u svom prostorno-urbanističkom i povijesnom okviru.

Posebno težište analize i sinteze jest istraživanje ishodišta tipologije i stila, koja se uslijed tadašnje gospodarske i političke situacije te teritorijalne podijeljenosti Hrvatske nalaze izvan njezinih granica, jednako u srednjoeuropskom kao i u mediteranskom krugu, odnosno u značajnim kulturnim centrima poput Rima, Venecija, Graza i Beča. No, istodobno regionalna podvojenost na kontinentalnu i jadransku Hrvatsku, dosada uobičajena u našoj stručnoj literaturi, prevladana je međusobnom tipološkom i stilskom komparacijom arhitekture na cjelokupnom hrvatskom teritoriju.

Uz razmatranje afirmacije dominantnog baroknog stila i njegove periodizacije na ranu, zrelu i kasnu fazu, u knjizi je valorizirana paralelna pojava drugih stilova – gotike, renesanse i manirizma u 17. stoljeću, te rokokoa i klasicizma u 18. stoljeću. Prikazani su također novi rezultati u pogledu istraživanja udjela pojedinih europskih arhitekata u formiranju hrvatske barokne arhitekture te prihvaćanja njihovih utjecaja u domaćim krugovima naručitelja i graditelja. Uz nove spoznaje o okolnostima i vremenu nastanka pojedinih arhitektonskih spomenika, reinterpretirana je njihova dosadašnja valorizacija u hrvatskom i europskom kontekstu, što je ujedno i glavni znanstveni doprinos knjige u odnosu na postojeću stručnu literaturu.

Tekst od 500 stranica praćen je brojnim ilustracijama – reprezentativnim fotografijama u boji, arhivskim i grafičkim prikazima te arhitektonskim nacrtima najkvalitetnijih građevina. Za ovu monografiju izvršena su nova fotografska i arhitektonska snimanja, te je nabavljena, dosada dijelom nepoznata, atraktivna arhivska građa iz zemlje i inozemstva. Knjiga je opremljena popisom izvora i literature te kazalom i sažetkom na stranom jeziku.

Pošalji upit za knjigu:
Barokna arhitektura

 
 

 

Pošalji prijatelju link do knjige:
Barokna arhitektura

 
 
 

 
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI!
 
Timeless Europe (engl.)
 
 
 
47,65 €359,02 kn
Gothic sculpture in Istria (engl.)
 
 
 
46,32 €349,00 kn